Mantolama Hakkında Herşey

Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) Nerelere Yapılır?

  • Binaların çatı ve duvarlarına
  • Toprak temaslı mahallere
  • Katları ayrılan döşemelere
  • Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
  • Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan kısımlara yapılır
  • Soğuk Hava Depolarına

Dış Cephe, Isı Yalıtımı (Mantolama) Ne Kadar Sürede Yapılır?

Binalarda yapılacak olan ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları,  büyüklüğü ve yalıtım uygulamasın da çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir. Genel olarak ısı yalıtımı, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarflarında tamamlanır. Tabi ki hava koşulları bu süreyi olumlu veya olumsuz etkilemektedir.


Dış Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama) Maliyeti Ne Kadardır?

  • Isı yalıtımının, binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2’si ile 5’i arasındadır. İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış binada;
  • düşük kapasiteli kazan, klima, ufak radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de düşecektir. Isı yalıtımı için yapacağınız harcamalar,
  • sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içerisinde kendini amorti edecektir.


Şehirlere Göre Isı Yalıtım Kalınlığı

2000 Yılında yürürlüğe giren, “Binalarda Isı Yalıtım Genel Teknik Şartnamesi” nde, tüm illerimizin dahil olduğu Türkiye ısı yalıtım haritası çıkarılmıştır. Bu harita, ülkemizin içerisinde bulunduğu iklim şartları göz önünde bulundurularak 4’ e ayrılmıştır. Yapılarımızın duvar örmelerinde kullandığımız tuğla ve gaz beton malzemeleri, ısı yalıtım plakasının kalınlığını iklim şartlarından sonra belirleyen en önemli faktörlerdendir

Dış Cephe, Isı Yalıtım Mantolama Ürünleri

1. EPS

EPS NEDİR ?

Genleştirilmiş Polistiren Sert Köpük (EPS-Expanded Polystyren Foam), stren monomerin polimerizasyonu ile elde edilen, köpük halinde ki kapalı gözenekli ve genel olarak beyaz renkli termo plastik malzemedir. Özel olarak, taneciklerin uzun dalga ışığını yansıtacak şekilde gri ve siyah üretimleride mevcuttur. Polistiren taneciklerinin şişirilmesi ve birbirine kaynaşmasıile elde edilen EPS ürünlerde, taneciklerin şişirilmesi ve köpük elde edilmesi için kullanılan şişirici gaz Pentandır. Organik bir bileşen olan pentan, taneciklerin içinde çok sayıda küçük gözeneklerin oluşmasını sağladıktan sonra, üretim sırasında ve üretimden çok kısa bir süre sonra hava ile yer değiştirir. Açığa çıkan Pentan gazı, atmosferde bulunan CO2 ve su buharına (H2O) dönüşür. Pentanın açığa çıkmasıyla, malzemenin bünyesinde bulunan çok sayıdaki, (yoğunluğa bağlı olarak 1 m3 EPS de 3-6 milyar) küçük kapalı gözenekli hücreler içinde durgun hava hapsolur. Malzemenin %98’i hareketsiz havadır. %2’si ise polistirendir.Malzeme, küçük tanecikler halinde hammadde olarak temin edildikten sonra, ön şişirme işleminden geçer. Bu esnada taneciklerin içindeki pentan gazı ile hava yer değiştirir ve malzemenin istenilen yoğunluğu sağlanmış olur. Daha sonra özel silolarda dinlendirilen genleştirilmiş taneciklerin, kalıp içerisinde su buharı ile birbirleriyle kaynaşması ve malzemenin özelliklerini kazanması sağlanır. Tanelerin birbirleriyle kaynaşması sonucu bal peteği görünümünde, arada boşluk kalmadan birbiriyle kaynaşmış çok genlerin oluşturduğu bir kütle meydana gelir. Daha sonraki üretim ise malzemenin kullanılan yerine göre (ısı yalıtım amaçlı veya ambalaj malzemesi olarak) değişiklik gösterir.Bilindiği gibi durgun hava, bilinen en ekonomik, çevre dostu ve mükemmel ısı yalıtım malzemesidir. EPS’nin üstün ısı yalıtım özellikleri çok sayıdaki taneciklerin bünyesinde bulundurduğu durgun hava sayesindedir. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan malzemeden biri olan EPS aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek malzemedir Malzeme, esnek olan yapısı, darbe emiş özelliği ve mekanik dayanıklılığı sayesinde de birçok ürünü koruma amaçlı ambalajlanmasında kullanılır ve ambalajlanan ürünlerin hasar görmelerini engeller. Ayrıca, hem ısı yalıtım özeliği hem de koruma özelliği sayesinde EPS’in özel ürünleri gıda malzemelerinin de ambalajlanmasında kullanılır.

Üretiminin enerji yoğun olmaması, üstün teknik özelliklerine rağmen ekonomik olmasının diğer önemli faktörüdür. Etnik mekanik dayanımın yanında şişirici gazın çok kısa sürede hava ile yer değiştirmesi, ürünün performansının kullanım ömrü boyunca sabit kalmasını sağlar. Kalınlığı azalmaz, ısı iletkenliği artmaz, mekanik özellikleri değişmez ve diğer özeliklerinde zamanla hiçbir bozulma meydana gelmez. EPS, kullanım sahasına göre istenilen yoğunluk ve kalınlıklarda üretilebilir. Özellikleri yoğunlukta istenilen yönde değiştirilebildiğinden malzeme israfına ve gereksiz maliyete sebep olamaz. Isı yalıtım amacıyla genellikle 15-30kg/m3 yoğunluklarda; ambalaj malzemesi kullanım amacıyla da 20-100kg/m3 yoğunluklarda üretilmektedir. Bitmiş ürün olarak EPS, hafiflik, kolay işlenebilirlik ve diğer malzemeler ile kompazit ürünlerin imalatında kullanabilirlik gibi özelliklere de sahiptir. Bütün bu özelliklerin yanı sıra EPS, %100 geri dönüşümlü bir malzemedir. Bünyesinde bulundurduğu malzemenin atmosfere ve ozon tabakasına zarar vermesinden ötürü çevre dostu bir malzemedir. EPS’nin özel tipleri ayrıca, gıda maddelerinin ambalajlarında bile kullanılabilen ve insan sağlığına zararlı olmayan üründür. Eps ürünler, levha, boru veya önceden şekil verilmiş elemanlar halinde, yapıların ısı ve ses yalıtımında ve ambalaj sanayinde yoğun bir şekilde kullanılır. EPS ürünlerinin ayrıca, binalarda duvar malzemesi olarak kullanımından, soğuk hava depolarının yalıtımına, soğuk bölgelerdeki karayolu yapımına, zeminlerin takviyesine, gemiler için can simidi ve can yeleği yapımına kadar sayılması mümkün olmayan; hafifliğin, dayanımın, kolay şekil verebilmenin, kolay uygulanabilmenin ve düşük ısı iletkenliğinin önemli olduğu bütün uygulamalarda sınırsız kullanım alanı vardır.

2. XPS

XPS HAKKINDA KISA TANIMLAR XPS ısı yalıtım sektörünü aslı ve en eski ürünlerindendir. XPS ürünlerinin en önemli özelliği 25-30kg/m3 yoğunlukta üretilmeleri ve su emme özelliklerinin diğer ısı yalıtım malzemelerine oranla düşük olmasıdır.
Bir diğer avantajı ise mukavemet değerlerinin diğer ısı yalıtım ürünlerinden yüksek olmasıdır. Optimum buhar geçiş özelliğine sahip olan ürün ısı iletkenlik değerleri açısından da diğerlerinden daha avantajlı.

3- YALI BASKI

Dış Cephe-Polistren-Cephe Kaplamaları-Fugalı Mantolama
Fugalı mantolama , 3,5 cm kalınlığında EPS levhalar üzerine akrilik ve mineral malzemeler ile kaplanmış bir dış cephe mantolama ve dekorasyon malzemesi. Ürün, isteğe bağlı olarak farklı ölçülerde üretilebiliyor. Standart olarak üretilen malzemenin boyutları 3,5 cmx46 cmx200 cm olarak geçiyor. 200 cm’lik malzeme boyu standart, diğer ölçüler ise değiştirilebiliyor. Fuga aralıkları 18 cm. Fugalı levhalar birbirlerine geçmeli bir şekilde üretiliyor. Teknik veriler bazında 3,5 cm’lik bir EPS levha, ortalama bir binanın ısı yalıtımında % 42 - % 63‘e kadar tasarruf sağlıyor.

Kaplama olarak ise 6 çeşit kimyasal ve çeşitli mineraller kullanılıyor. Bu kimyasalların doğaya dönüşümü olmadığı için zor hava şartlarına dayanımları yüksek. Ayrıca hiçbir hava koşulundan etkilenmiyor. Bu sayede EPS levha üzerinde dayanıklı bir kaplama malzemesi oluşturuyor.

Uygulama Şekli
EPS levhalar m²’ye 4-5 kg foamboard yapıştırıcı kullanılarak cepheye yapıştırıldıktan sonra her plaka 3 yerinden dübelleniyor. Ek yerleri ve dübel yerlerine gerekli rötuşlar yapıldıktan sonra üzeri grenli kaplama ile kaplanıyor. Grenli kaplama: Kuvars taneciklerinden oluşan, tekstürlü, iç ve dış mekanlar için kullanılan bir malzeme. Sıvalı, beton, mozaik yüzeylerde, ısı yalıtım sistemlerinde (mantolama) ve kendini taşıyan eski yüzeylerde uygulanabiliyor. Formülasyonu sayesinde nefes alma, güneş ışınlarına dayanıklılık, su iticilik ve yıkanabilme özelliklerine sahip. Yüzeye çok iyi nüfuz ediyor ve uzun ömürlü.

Isı Yalıtımında EPS

  • Yüksek ısı yalıtımı sağlıyor.
  • Yüksek basınç mukavemeti var.
  • Boyutsal stabil.
  • B1 yangın sınıfı